Dramafilms VHS: El Secreto de sus Ojos Oscar beste buitenlandse film

Het is nooit te laat om pijnlijke zaken op te pakken, is de strekking van de Argentijnse thriller en liefdestragedie El secreto de sus ojos (Het geheim in hun ogen). De film verraste met de Oscar voor beste buitenlandse film.

Wie met pensioen gaat, ontkomt niet aan terugblikken. Dat geldt ook voor de ongetrouwde, kinderloze onderzoeksrechter Benjamin Esposito (fraaie rol van Ricardo Darín). In zijn memory lane komt een onopgeloste zaak uit 1974 naar boven drijven. Het zit de net gepensioneerde dwars hoe justitie toen omsprong met de gruwelijke moord op een verkrachte jonge vrouw.

Om krachtdadig optreden te suggereren, werden twee onschuldige mannen opgepakt en gemarteld. Esposito's protest tegen de gang van zaken werd genegeerd en de zaak gesloten. Nu hij met pensioen is, wil hij een roman over de moordzaak schrijven. Hij zoekt contact met Irene (sterke Soldedad Villami), de vrouw die toen zijn chef was en op wie hij heimelijk verliefd was. Sinds zijn overplaatsing na de moordzaak heeft hij haar niet meer gezien. Kan de tijd voor hen worden teruggedraaid? En kan hij de moordzaak alsnog oplossen?

De romanverfilming El secreto de sus ojos door de ervaren regisseur Juan José Campanella gaat over een man die in het reine wil komen met zichzelf. Heen en weer springend tussen verleden en heden, dat zich in de film kort voor het jaar 2000 bevindt, toont de film zijn gemiste kansen en fouten, en de poging die een kwart eeuw later te herstellen.

Het kan de kijker niet ontgaan dat in Esposito's levensloop de recente Argentijnse geschiedenis zich weerspiegelt. Niet alleen de gepensioneerde onderzoeksrechter, maar het land als geheel kampt met traumatische herinneringen. De film maakt het voelbaar doordat de moordzaak zich afspeelt in de rechteloze sfeer die in 1976 tot de militaire dictatuur leidde.

Maar er is meer: wie door de thriller- en liefdeslaag heenkijkt, ziet een subtiele verhandeling over het gebruik van herinneringen voor de constructie van levensverhalen. Door Esposito's ogen kreeg zijn verliefdheid op Irene in de kwart eeuw erna steeds meer glans. Door haar tot nooit meer te overtreffen liefde te bombarderen, creëerde hij een verklaring voor zijn levenslange alleen zijn.

Irenes reactie op deze dramatisch-romantische voorstelling van zaken is nogal ontnuchterend: als zij Esposito's grote liefde was, waarom liet hij haar dan achter? El secreto de sus ojos is een rijke, gelaagde film.
meer info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten